top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAnke

Help, ik ben een heks.

Bijgewerkt op: 17 feb.Mijn obsessie voor de intro van Outlander.

Mijn playlist, die zich vult met liedjes over Pachamama.

Dat ik het altijd wil hebben over én én: en het spirituele, en het aardse.

Mijn huidige huis dat zo rustig gelegen is, en toch aan de rand van de community.

De ceremonies die ik al jaren houd rondom Midwinter en Midzomer.

Mijn fascinatie voor de helende werking van voeding, kruiden, detoxen & microdosing met paddenstoelen


Het wordt me steeds duidelijker: ik ben een heks.

Whaaah! Dat woord!“Kom iedere dag terug” zei de boom


Een paar weken geleden ging ik naar het bos, ongeveer 20 minuten rijden van mijn huis. Ik ga zeker 2, 3 keer per week naar het bos of de heide. Maar toen ging ik dus naar het bos, ik liep, een boom trok mijn aandacht en ik ging er met mijn handen tegenaan staan. Later ook met mijn voorhoofd. Ik voelde mijn hartslag zakken. Ik voelde me ontspannen en in mijn lijf zakken. Ik stemde af op de energie van deze boom, verbonden via de wortels met andere bomen in de omgeving. En ik hoorde: ‘kom iedere dag terug’. 


"Ik stemde af op de energie van deze boom, verbonden via de wortels met andere bomen in de omgeving."

Dat voelde een beetje overdreven: iedere dag naar het bos? Ik heb wel wat beters te doen, zei mijn hoofd.


Maar ik deed het toch. Bijna elke dag ging ik de weken erna terug. Met mijn hoofd ging ik de eerste dagen nog op zoek naar een clue: waarom ben ik hier? Wat doe ik hier? Maar toen het me lukte dat los te laten, werd ik geïnformeerd op een heel andere laag. Ik voelde een deel in mijzelf wakker worden, dat lang sluimerend aanwezig was, maar nooit helemaal haar ruimte kreeg. Omdat ik mezelf niet ‘zo’ zag. Dit is mijn plek!


Ik voelde een intense verbondenheid met de natuur. Met de bomen, de vogeltjes, met het weer. Sommige dagen waren intens nat. Andere dagen guur, dan weer was alles bedekt met prachtige sneeuw. Ik observeerde de dieren, de planten. Ik zag wat er boven de grond gebeurde en voelde in de energie wat er onder de grond gebeurde. Vogel-getjirp trilde in slaap gesuste vezels in mij wakker en fluisterden me de mooiste geheimen in van hoe het er in het bos aan toe gaat als ik er niet ben om te observeren.


Vogelgetjirp trilde in slaap gesuste vezels in mij wakker en fluisterden me de mooiste geheimen in van hoe het er in het bos aan toe gaat als ik er niet ben om te observeren.

En iedere keer voelde ik het weer een laag dieper: dit is mijn plek! Ik ken dit! Ik ken de natuur, ik ken de beweging van de seizoenen, ik ken geboorte, sterven, wedergeboorte. Ik ken diepe transformatie & heling, dansend op het ritme van de seizoenen. Soms werd ik overspoeld door een diep geluk. Ook was er het grote verlangen om hier nóg meer in te zakken. De sensaties waren soms zo sterk dat het bijna niet te houden was, en ik mezelf even moest afremmen, juist even wat meer mentaal moest zijn, omdat mijn systeem de herinneringen en het verlangen nog niet konden dragen. Soms lukte het wel, met ademen, zakken, gronden, heel geconcentreerd mijn aandacht focussen. Het gaf mij een gevoel van heel zijn, verbonden zijn met mezelf en de natuur.


"De sensaties waren soms zo sterk dat het bijna niet te houden was, en ik mezelf even moest afremmen."

Dagelijks naar het bos gaan had niet alleen effect op mij op de momenten dat ik daar was. Ook thuis begonnen dingen te verdiepen. Ik voelde een diepe verbondenheid met mijn vrouwenlijn. Met mijn oma van moeders kant met name. Ik voelde hoe mijn verlangens ook haar verlangens waren. Maar dat er in haar tijd geen enkele ruimte was om hier gehoor aan te geven. Door haar verdriet te voelen, kwam ik juist dichter bij haar en mijn vrouwenlijn. Voelde ik me nog dieper dankbaar, dat het voor mij wel kan en mag: dit pad bewandelen.


"Ik merkte een scherper oog & oor voor signalen en clues van het Universum."

Daarnaast kreeg ik veel meer oog voor synchroniciteiten in mijn leven. De gidsing die alom aanwezig is. Ik merkte een scherper oog & oor voor signalen en clues van het Universum. De Wijsheid van de Heks


Maar dat alles wees mij nog niet per se op het woord Heks. Totdat ik begon aan het boek De wijsheid van de heks geschreven door Susan Smit die zichzelf al járen heks noemt (Op moment van schrijven ga ik beginnen aan hoofdstuk 2 dus daar staat ongetwijfeld ook veel moois in, maar onderstaande gaat alleen nog maar over hoofdstuk 1).


"Ik kon gewoon niet geloven dat er iemand was die precies dezelfde woorden gebruikt als ik."

Ik kon gewoon niet geloven dat er iemand was die precies dezelfde woorden gebruikt als ik. Ik herkende me in praktisch alles wat ze schreef. Hoe hekserij een verbinding maakt tussen het aardse en spirituele (Hemel & Aarde Meditatie!), dat het een natuurreligie is zonder hiërarchie (Nieuw Leiderschap!), dat het gaat om een individueel ontwikkelingspad dat je met jezelf aangaat (wist je dat ik ooit een podcast had die ‘Loop je Pad Podcast’ heette?). De focus op magie & transformatie van binnen uit (Hallo Energietransformatie!) Dat niemand je kan kronen tot heks, maar dat je je een heks voelt (of niet). Iets wat voor mij hoog in het vaandel staat bij alles wat ik uitdraag/teach: its either for you or not. Ik wil daarin niemand te overtuigen.


Haar omschrijving van de heksenjacht, en dat dat een pure daad van vrouwenhaat was, raakte me diep. Inclusief haar omschrijving van haar persoonlijke brandstapelangst, die ik maar al te goed herken. Of ik deze blog ga publiceren, dat weet ik bijvoorbeeld nog niet zeker, haha.Reclaimingstraditie


Susan schrijft ook over de Reclaimingstraditie, een beweging die rond 1980 is gestart door een Californische schrijfster en activiste die zich Starhawk noemt: “Het Engelse Reclaiming betekent ‘terugvorderen’ en doelt op het terugnemen van de bezoedelde titel ‘heks’ door deze met trots te dragen in de beste, oorspronkelijke titel van het woord.” 


'Hekserij heeft een grote emancipatoire kracht die inwerkt op de diepste lagen van de psyche, precies waar het nodig is' 

Susan sluit het hoofdstuk af met de volgende zin: “Hekserij heeft een grote emancipatoire kracht die inwerkt op de diepste lagen van de psyche, precies waar het nodig is.” Wow. Wat een full circle zin. Ineens verdwijnt de tweedeling die ik nog wel eens voelde als sneeuw voor de zin: geef ik nu ontwikkel/leiderschapsprogramma’s? Of ga ik helemaal op de natuur/cyclische toer? 


In deze zin geeft Susan het antwoord: ik hoef niet te kiezen. Het heksenpad ís het pad van empowerment (hence: de reden waarom hekserij werd verboden. Sterke, zelfverzekerde vrouwen zijn lastig te controleren. Maar daarover een andere keer misschien meer).


Vrouwen weer helemaal vrouw laten zijn, met alle stukken die daarbij horen. Dat we ons weer HEEL mogen voelen, in verbinding met Moeder en Aarde en de Kosmos. In ons eigen tempo, op onze eigen manier.Hekserij is als parelduiken


Hoewel ook ik dit pad soms mega uitdagend vind, kan ik me geen mooier pad voorstellen. Zoals Susan schrijft: “Hekserij is als parelduiken, niet zonder gevaar en ongemak, maar met de grootst mogelijke beloning: het kennen van je hele zelf en dat aan de wereld durven tonen, het herstellen van de vitaliteit van de vrouw door haar oorspronkelijke kracht en weerspanningheid op te dieoen; het naar de oppervlakte brengen van haar ongetemde natuur, die speels en onderzoekend is.” 


Daarmee sluit ik voor nu af, maar ik kan me niet voorstellen dat het hierbij blijft over dit onderwerp. Dankjewel in ieder geval voor het lezen, en leuk als je me laat weten wat het in jou losmaakt. Je kunt me een bericht sturen op Instagram >>


Onze 1:1 samenwerking helpt jou tot bloei te komen als leider van de nieuwe tijd.


Energie transformatie begeleiding


Ik bied weer 1:1 energietransformatie sessies aan! In onze sessies samen help ik je herinneren wat jij allemaal kunt met energie. En dat is heel veel! Ik ga met je mee, ik ga je voor, maar jij gaat vooral zelf ervaren dat je (in een vorig leven, of vroeger als kind) van nature al kon werken met energie en magie. Het is alsof we jouw slapend innerlijk weten wakker kussen.Liefs!

AnkePS: uiteindelijk is 'heks' natuurlijk ook maar een woord, een label. Soms denk ik ook wel: je kunt heks gewoon vervangen door 'vrouw'. Het maakt voor mij ook niet zoveel uit. Ik herken me in het gedachtegoed achter de hekserij, en maak er mijn eigen Anke-feestje van.
147 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page